Kuala Lumpur, 11 Ogos 2016 – Usaha strategik Media Prima Berhad (“Media Prima” atau “Kumpulan”) bagi menjana sumber pendapatan bukan tradisional telah mula membuahkan hasil dengan peningkatan 15 peratus dalam pendapatan pada suku kedua tahun kewangan 2016 berbanding suku sebelumnya. Pelancaran CJ Wow Shop, sebuah usahasama oleh Rangkaian Televisyen Media Prima (“MPTN”) yang dilancarkan April tahun ini, berjaya mencatatkan penjualan hampir RM20 juta dalam tempoh tiga bulan pertama beroperasi.

Datuk Seri FD Iskandar, Pengerusi Kumpulan Media Prima berkata, “Tindakan Kumpulan untuk memperkenalkan lebih banyak perkhidmatan berbentuk ‘Perniagaan Kepada Pengguna (B2C)’ sepanjang 2016 terbukti tepat. Ini dapat dicapai walaupun pendapatan daripada penjualan akhbar serta pengiklanan bagi televisyen dan akhbar terus menurun, menggambarkan dengan jelas keberkesanan pelan kepelbagaian yang sedang diusahakan pihak Kumpulan, bagi menjana pendapatan bukan tradisional.”

Beliau menambah, tahun ini sahaja pihak Kumpulan telah melancarkan beberapa inisiatif baharu bagi mengurangkan kesan penurunan dalam pendapatan bersumber pengiklanan dan penjualan akhbar. Ini termasuk rombakan dalam ‘tonton’ (portal video atas talian berasaskan langganan), pelancaran FullAMark (portal pendidikan), aplikasi-aplikasi mudah-alih dan penerbitan digital yang tersedia untuk gajet IOS atau Android.

Sumber-sumber pendapatan baharu, terutama hasil jualan barangan melalui CJ Wow Shop, telah banyak membantu mengurangkan impak penurunan dalam segmen pendapatan tradisional Kumpulan. Pendapatan Kumpulan mencatatkan penurunan 6 peratus, daripada RM695.2 juta yang direkodkan pada 1HFY15 kepada RM653.6 juta untuk 1HFY16. Kumpulan juga merekodkan RM349.5 juta dalam pendapatan dan RM24.4 juta dalam Keuntungan Selepas Cukai (PAT) sepanjang 2QFY16, berbanding RM365.8 juta dalam pendapatan dan RM42.3 juta dalam PAT pada 2QFY15.

Dato’ Sri Amrin Awaluddin, Pengarah Urusan Kumpulan Media Prima berkata, “Walaupun kami teruja dengan prestasi inisiatif-inisiatif terbaharu kami, peningkatan dalam pendapatan yang direkodkan oleh platform-platform media kami seperti Radio (12 peratus), Televisyen (3 peratus) dan Pengiklanan Luar Rumah (4 peratus) adalah satu keputusan positif walaupun terpaksa berhadapan sentimen pasaran dan ekonomi yang tidak menentu serta tempoh pembangunan inisiatif baharu. Kos permulaan dan pelaksanaan CJ Wow Shop dan stesen radio terbaharu Kool FM telah memberi kesan kepada PAT bagi kedua-dua perniagaan televisyen dan radio. Kami akan terus berusaha bagi memperluaskan sumber-sumber pendapatan bukan tradisional ini dan pada masa yang sama mempertahankan perniagaan-perniagaan teras kami.”

Beliau menambah, dalam industri media, faktor-faktor seperti perpecahan dalam segmen konsumer, pembangunan teknologi, peralihan para pengiklan ke media digital, serta peningkatan persaingan dari syarikat-syarikat media global akan terus memberi cabaran kepada pihak Kumpulan. Namun begitu, Media Prima tetap yakin dalam mengharungi cabaran semasa dengan pelan dan strategi perniagaan yang mantap.

MPTN dijangka akan terus menjana hasil melalui strategi kepelbagaian bagi pernigaan beli-belah di rumah, Video On Demand (VOD) dan Multi-Channel Network (MCN). Selain CJ Wow Shop, pembaharuan yang telah dilaksanakan kepada aplikasi ‘tonton’ (portal video streaming popular di Malaysia dengan 5.6 juta pengguna berdaftar), ditambah dengan penjajaran semula kandungan urban 8TV ke Studio8 yang hanya boleh ditonton melalui YouTube, merupakan antara contoh-contoh inisiatif perniagaan yang baharu diperkenalkan pada tahun ini. Ianya dijangka akan membolehkan MPTN mengukuhkan posisinya sebagai stesen televisyen Free-To-Air (FTA) terunggul di Malaysia.

Unjuran prestasi bagi industri media cetak di Malaysia dilihat akan terus mencabar dengan penurunan perbelanjaan pengiklanan ekoran sentimen pengguna yang lemah dan ketidak-tentuan ekonomi sekarang. Industri ini juga sedang berdepan dengan penurunan jumlah edaran, sebahagiannya disebabkan oleh peralihan pilihan pembaca ekoran perubahan teknologi dan cita rasa pengguna. Berdasarkan laporan Audit Bureau of Circulations Malaysia, edaran akhbar secara keseluruhannya, mencatat penurunan 12%, melibatkan semua akhbar bahasa Inggeris dan vernakular sepanjang Julai hingga Disember 2015 berbanding tempoh yang sama tahun 2014.

Seperti mana-mana syarikat akhbar yang lain, cabaran-cabaran ini telah memberi kesan terhadap perniagaan cetak Media Prima, di mana The New Straits Times Press (M) Berhad (“NSTP”) untuk enam bulan pertama tahun 2016 mencatat penurunan pendapatan sebanyak 18 peratus, yang memberi kesan kepada PAT untuk ditutup pada RM0.5 juta berbanding tempoh yang sama tahun 2015. NSTP akan sentiasa terus melaksanakan strategi pembaikan dan memperkemaskan lagi inisiatif-inisiatif pengurusan kosnya bagi meningkatkan keberkesanan dan kecekapan.

Peralihan pilihan pengguna juga dilihat sebagai peluang bagi NSTP untuk memberi fokus kepada penyampaian kandungan melalui media digital disamping mengekalkan penerbitan media cetak tradisional. NSTP berjaya mencatatkan lebih 100 peratus peningkatan dalam pendapatan media digital untuk 1HFY16, dari tahun-ke-tahun (year-on-year).

Pelancaran aplikasi mudah alih untuk New Straits Times, BH dan Harian Metro, termasuk kandungan berita melalui platform digital seperti laman berita, ePaper, Google Newsstand dan laman-laman sosial media, menawarkan integrasi yang lancar antara media tradisional dan baru bagi para pengiklan. Penerbitan majalah berinteraktif digital seperti ZIP, Tech Kingdom, Speed and Wheels, LET, Dhiya dan juga Premium BH Plus dijangka mampu menjana hasil pendapatan pengiklanan tambahan. NSTP juga bercadang mengambil kesempatan dari kedudukannya yang kukuh dalam bidang pendidikan, dengan melancarkan FullAMark, portal pembelajaran berinteraktif untuk murid-murid sekolah.

Big Tree Outdoor (“BTO”), syarikat pengiklanan luar rumah Media Prima, akan juga berusaha memperkembangkan tawaran digital iklan luar rumahnya di tapak-tapak premium dan lokasi tertentu, sambil meneroka peluang-peluang perniagaan baru. Konsesi pengiklanan yang baru dimeterai bagi Jaluran Tambahan LRT dan projek-projek infrastuktur yang lain bakal membuka peluang untuk menjana pendapatan bagi platform tersebut. BTO kini menguasai lebih 44% pegangan dalam pasaran pengiklanan luar rumah tempatan.

Media Prima Radio Networks (“MPRN”) pula sedang menanti keputusan kaji selidik pendengar oleh GFK, dalam usahanya mencari pasaran baru dalam alam maya radio. Pelancaran segmentasi InterAds MPRN sejak pertengahan tahun lalu telah terbukti berkesan dikalangan pengiklan, yang rata-rata yakin dengan nilai tambah yang dijana MPRN bagi pelaburan mereka.

Dalam Media Digital, Media Prima Digital (“MPD”) akan berusaha untuk menyokong kesemua inisiatif digital dalam Kumpulan. Platform tersebut telah bergerak kearah konsultansi digital serta aplikasi mudah alih dan permainan. Aplikasi digital pertama MPD, Ejen Ali, telah mencapai lebih 260,000 muat-turun semenjak dilancarkan Mac tahun ini. MPD dijangka akan mampu menjana lebih banyak pendapatan dari pengiklanan dan pembelian dengan pelancaran lebih banyak app tak lama lagi.

Di samping menjadi syarikat pengeluar kandungan Primeworks Studios (PWS), syarikat produksi Media Prima tersebut telah berjaya mengukuhkan kedudukannya sebagai pengedar kandungan yang terunggul di Malaysia melalui kejayaan pengedaran filem-filem popular box office seperti BoBoiBoy The Movie dan Ada Apa Dengan Cinta 2. PWS juga sedang mencari peluang-peluang untuk memperkembangkan lagi kehadirannya dalam industri kandungan dengan mengisi permintaan dalam media digital dan perkhidmatan siaran langsung (streaming) untuk produksi kandungan.

TAMAT

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
Media Prima Berhad di: 603 – 1300 300 672 Ext: 8949 atau 03 – 2724 8949
Azlan Abdul Aziz di [email protected]/ atau 6012-614 0522
www.mediaprima.com.my/http://twitter.com/MPBtalk

Mengenai Media Prima
Media Prima Berhad (“Media Prima” atau “Kumpulan”) merupakan sebuah kumpulan media bersepadu penuh yang terbesar di Malaysia.

Dengan himpunan lengkap syarikat-syarikat pelbagai platform termasuk Televisyen, Percetakan, Radio, Pengiklanan Luar, Kandungan dan Media Digital, Media Prima, yang juga tersenarai di Papan Utama di Bursa Malaysia, juga merupakan antara 100 syarikat awam terbesar di Malaysia berpandukan hasil.

Bukan hanya memiliki kepentingan ekuiti dalam empat stesen televisyen percuma terbesar di Malaysia, iaitu TV3, 8TV, ntv7 dan TV9, Kumpulan juga menguasai lebih dari 98 peratus ekuiti dalam The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad (NSTP), syarikat penerbitan akhbar terbesar Malaysia, yang memiliki tiga akhbar kebangsaan iaitu New Straits Times, Berita Harian dan Harian Metro.

Melalui anak syarikat media digitalnya, Media Prima Digital merangkumi inovasi teknikal, penyelesaian digital dan strategi kreatif. Ia menawarkan perundingan digital holistik yang merangkumi penyelesaian kreatif, perkhidmatan platform pelbagai, kepakaran e-dagang dan juga terlibat dalam pembangunan dan inkubasi aplikasi mudah alih dan permainan. Sementara itu, Media Prima Labs, sebuah unit di bawah Media Prima Digital, akan memanjangkan harta intelek Kumpulan yang unik ke pasaran permainan digital dan inovasi teknologi yang meluas.

tonton merupakan video portal # 1 di Malaysia yang menawarkan secara percuma kandungan yang disokong pengiklanan (AVOD), dengan lebih daripada 5.6 juta pengguna berdaftar dan pertumbuhan sebanyak 22,000 pengguna setiap minggu. Visinya untuk menjadi SVOD # 1 dan syarikat yang mempunyai kandungan terbaik untuk rakyat Malaysia, dimana misinya adalah untuk menjadi laman video dalam talian no. 1, yang mempunyai perkhidmatan harus-milik bagi setiap rumah penduduk dan isirumah di Malaysia, serta boleh diakses di mana-mana dan bagi mencegah cetak rompak.

Sementara itu, Media Prima CJ O Shopping Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat media dagang yang menjalankan perniagaan beli-belah di rumah di Malaysia yang dikenali sebagai CJ WOW SHOP melalui pelbagai platform termasuk televisyen, perdagangan elektronik serta mudah-alih.

Bagi platform radio pula, Kumpulan diwakili oleh empat stesen radio tempatan popular, iaitu Fly FM, Hot FM, One FM dan Kool FM. Media Prima juga merupakan peneraju industri dalam Pengiklanan Luar, diwakili oleh Big Tree Outdoor Sdn. Bhd., The Right Channel Sdn. Bhd., Kurnia Outdoor Sdn. Bhd., Gotcha and UPD Sdn. Bhd.

Disamping itu, Kumpulan juga memiliki syarikat produksi Primeworks Studios Sdn Bhd. Hari ini, ianya sebuah syarikat produksi terbesar di Malaysia, yang menghasilkan kandungan untuk TV sejak 1984, serta filem-filem untuk tayangan perdana sejak 1994.

378 Comments

 1. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one
  and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 2. Hi there, You have done an excellent job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends.
  I’m confident they will be benefited from this web site.

 3. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 4. Terrific work! That is the type of information that are
  meant to be shared around the web. Shame on the seek engines for now
  not positioning this put up upper! Come on over and discuss with
  my web site . Thank you =)

 5. We’re a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site provided us with helpful information to work on. You’ve
  done an impressive job and our entire neighborhood will likely be thankful to you.

 6. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.

  I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 7. Greetings from Carolina! I’m bored to death at work so I decided to check out your
  blog on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m amazed
  at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just
  3G .. Anyways, superb blog!

 8. Hi there very cool web site!! Man .. Beautiful ..
  Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds also?
  I’m glad to find numerous helpful information here within the submit, we want develop extra techniques on this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 9. My brother suggested I might like this website. He was entirely right.
  This post truly made my day. You can not imagine simply
  how much time I had spent for this information! Thanks!

 10. Your style is unique compared to other people I’ve read stuff from.
  Thanks for posting when you’ve got the opportunity,
  Guess I’ll just bookmark this blog.

 11. I’m really impressed with your writing skills as well as
  with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog
  like this one today.

 12. I just could not leave your site prior to suggesting that I actually loved the
  standard information a person supply in your guests?
  Is going to be back often in order to inspect new posts

 13. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the
  book in it or something. I think that you could do with
  a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is
  magnificent blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 14. Excellent weblog right here! Also your site loads up very fast!
  What web host are you the use of? Can I get your
  associate hyperlink in your host? I wish my web site loaded up
  as fast as yours lol

 15. Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and say I truly enjoy reading your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same
  subjects? Thanks!

 16. I really like what you guys are usually up too.
  This type of clever work and coverage! Keep up
  the great works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll.
  cheap flights 3gqLYTc

 17. My family members always say that I am wasting my
  time here at net, but I know I am getting knowledge every day by reading such fastidious posts.
  31muvXS cheap flights

 18. Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Cheers! 3gqLYTc cheap flights

 19. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you!

  However, how can we communicate? 3aN8IMa cheap flights

 20. You actually make it appear really easy along with your presentation but I to
  find this topic to be really one thing that I feel I would by no
  means understand. It seems too complicated and extremely wide for me.
  I’m having a look ahead to your subsequent publish,
  I will attempt to get the grasp of it!

 21. Right here is the perfect site for anybody who really wants to understand this topic.
  You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a topic which has been discussed for ages.

  Wonderful stuff, just excellent! 31muvXS cheap flights

 22. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any support is
  very much appreciated.

 23. I’m extremely impressed along with your writing talents as well as with the structure to your blog. Is this a paid subject matter or did you modify it your self? Anyway stay up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays.

 24. Hi there excellent website! Does running a
  blog similar to this require a large amount of work?

  I have very little understanding of programming but I was hoping to start
  my own blog in the near future. Anyways, should you have any ideas
  or tips for new blog owners please share. I understand this is off subject but I just
  needed to ask. Appreciate it!

 25. Everything is very open with a very clear clarification of the issues.
  It was truly informative. Your website is extremely
  helpful. Thank you for sharing!

 26. I do agree with all the ideas you’ve introduced to your post.
  They’re really convincing and will definitely work. Still, the
  posts are very brief for beginners. May you please lengthen them a little from
  next time? Thanks for the post.

 27. Somebody essentially help to make severely posts I’d state.
  That is the very first time I frequented your website page and
  so far? I amazed with the research you made to create this actual put up amazing.
  Wonderful process!

 28. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout
  out and say I truly enjoy reading through your articles.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that
  go over the same topics? Thanks a ton!

  my site: agen dominoqq

 29. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.|

 30. When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Thank you!|

 31. Unquestionably consider that which you said. Your favourite justification appeared to be at the net the simplest factor to consider of. I say to you, I definitely get irked at the same time as other people think about worries that they just don’t realize about. You controlled to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

 32. Hi there, You’ve done a great job. I’ll certainly digg it and in my opinion suggest to my friends. I am sure they’ll be benefited from this site.|

 33. This is a very good tip especially to those new to the blogosphere. Simple but very precise info… Appreciate your sharing this one. A must read article!|

 34. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to
  mention that I have really loved surfing around your weblog posts.
  After all I will be subscribing on your feed and I’m hoping you write again very
  soon!

 35. It’s genuinely very complex in this full of activity life
  to listen news on TV, so I just use web for that reason, and take the most
  recent information.

 36. My brother recommended I might like this website. He was totally right. This publish truly made my day. You cann’t consider simply how so much time I had spent for this info! Thanks!

 37. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Many thanks!|

 38. Hi there! I just would like to offer you a huge thumbs up for the great info you
  have got here on this post. I’ll be returning to your website for more
  soon.

 39. Hello, i believe that i saw you visited my website thus i got here to go back the prefer?.I’m attempting to in finding things to enhance my site!I assume its ok to use a few of your concepts!!|

 40. Hey there, I think your website might be having
  browser compatibility issues. When I look at your blog
  in Firefox, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, terrific blog! asmr 0mniartist

 41. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to
  say wonderful blog! asmr 0mniartist

 42. I’m not sure where you are getting your information,
  but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

 43. Your style is unique compared to other folks I have read stuff from.
  Thank you for posting when you’ve got the opportunity,
  Guess I’ll just bookmark this page.

 44. I’m really enjoying the theme/design of your weblog.

  Do you ever run into any web browser compatibility problems?
  A couple of my blog readers have complained about my
  site not operating correctly in Explorer but looks great in Opera.
  Do you have any advice to help fix this problem?

 45. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon everyday.
  It will always be exciting to read articles from other writers and use a little something from other sites.

 46. What i do not realize is if truth be told how you’re not actually a lot more well-preferred than you might be right now. You are very intelligent. You know therefore considerably in the case of this subject, made me in my opinion consider it from numerous various angles. Its like men and women aren’t fascinated until it’s something to do with Lady gaga! Your personal stuffs excellent. All the time deal with it up!|

 47. Just want to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply
  spectacular and i can assume you’re an expert on this subject.

  Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated
  with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the
  gratifying work.

 48. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or
  weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web
  site. Reading this info So i’m happy to show that I’ve a
  very excellent uncanny feeling I came upon just what I
  needed. I most undoubtedly will make certain to don?t disregard this web site and provides
  it a look regularly.

 49. dating sites
  I must thank you for the efforts you have put in writing this site.
  I’m hoping to view the same high-grade content from you later
  on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to
  get my own, personal website now 😉 free dating
  sites

 50. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis.
  It will always be useful to read through articles from other authors and use a little something from
  other websites.

 51. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it ;
  ) I am going to return once again since i have
  book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 52. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or
  did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking
  to construct my own blog and would like to find out where
  u got this from. thanks a lot

 53. I do believe all the ideas you have presented on your post.
  They’re very convincing and will definitely work. Still, the
  posts are very short for newbies. May you please prolong
  them a little from next time? Thanks for the post.

 54. Someone necessarily help to make critically posts I would state.
  This is the very first time I frequented your website page and so
  far? I amazed with the analysis you made to make this
  actual post incredible. Fantastic activity!

 55. Hi there colleagues, how is the whole thing, and what you would like to say concerning this post, in my view its really remarkable for
  me.

 56. Thanks for another informative web site.
  The place else could I am getting that type of info written in such
  a perfect manner? I have a project that I am just now running on, and I’ve been on the glance out for such information.

 57. I’ll right away grab your rss feed as I can not find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me understand in order that I may subscribe. Thanks.

 58. That is a good tip particularly to those new to the blogosphere.

  Brief but very precise info… Thank you for sharing this one.
  A must read article!

 59. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of space .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Studying this information So i am satisfied to exhibit that
  I have a very excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I so much certainly will make certain to don?t forget
  this website and give it a look regularly.

 60. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has aided me out loads.
  I am hoping to contribute & help different customers
  like its helped me. Good job.

 61. Hello there! This blog post couldn’t be written any better!
  Looking at this post reminds me of my previous roommate!
  He continually kept preaching about this.
  I’ll forward this information to him. Fairly certain he will have a good read.

  Thank you for sharing!

 62. Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful info particularly the remaining phase 🙂 I maintain such information much. I used to be seeking this certain info for a very long time. Thanks and best of luck.

 63. Hello! This post couldn’t be written any better!
  Reading this post reminds me of my good old room mate!

  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 64. Hello there, just became alert to your blog through Google, and
  found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels.
  I will be grateful if you continue this in future. A
  lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 65. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my
  problem. You are wonderful! Thanks!

 66. It’s really a cool and helpful piece of info. I’m happy that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 67. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get
  that “perfect balance” between user friendliness and appearance.

  I must say you’ve done a superb job with this. Also, the blog
  loads extremely quick for me on Safari. Excellent Blog!

  quest bars http://bit.ly/3jZgEA2 quest bars

 68. Wonderful items from you, man. I have be aware your stuff previous to and you are just extremely fantastic.
  I actually like what you’ve obtained right here,
  really like what you’re saying and the best way during which you
  say it. You’re making it entertaining and
  you continue to take care of to stay it wise. I can not wait
  to learn much more from you. This is really a great web site.
  asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

 69. Greate pieces. Keep posting such kind of information on your
  site. Im really impressed by your blog.
  Hello there, You’ve performed an excellent job.
  I will certainly digg it and individually recommend to my friends.
  I’m confident they’ll be benefited from this web site. cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

 70. Simply desire to say your article is as amazing.
  The clearness to your submit is simply cool and that i could assume you’re knowledgeable on this subject.
  Fine with your permission let me to take hold
  of your RSS feed to stay up to date with impending post.
  Thanks 1,000,000 and please continue the
  rewarding work. https://parttimejobshiredin30minutes.wildapricot.org/ part time jobs hired in 30 minutes

 71. Spot on with this write-up, I truly feel this website needs a
  great deal more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the
  info!

 72. Excellent beat ! I would like to apprentice whilst you amend
  your web site, how could i subscribe for a blog site?
  The account aided me a appropriate deal. I were tiny bit familiar
  of this your broadcast provided vibrant clear idea

 73. Howdy! I understand this is sort of off-topic but I needed to ask. Does building a well-established website such as yours take a massive amount work? I am brand new to writing a blog but I do write in my diary everyday. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and thoughts online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!|

 74. Excellent blog you have got here.. It’s difficult to find high-quality writing like yours
  these days. I really appreciate individuals like you!
  Take care!!

 75. This is one of the most popular video games of this sort. Should you haven’t tried out it yet, you’re lacking out! Do this recreation without cost and find out for yourself. You received’t be let down. Read on to find out what helps make this game so special

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Post comment